2023-08-29
Arbetar sedan 2011 på bioteknikanläggningen i Strängnäs, de senaste fem åren som teknik- och EHS-chef (Environment, Health & Safety). Har tidigare arbetat inom Scania.
– Även om vi har åstadkommit mycket finns det alltid saker att förbättra, säger Jakob Holmlund, teknik- och EHS-chef (Environment, Health & Safety) med ansvar för hälsa, miljö och säkerhet på Pfizers bioteknikanläggning i Strängnäs.
Under hans tid på Pfizer har flera stora förbättringar genomförts. Det största steget för att minska koldioxidutsläpp togs redan 2009, när Pfizer växlade från att tillverka egen ånga med hjälp av oljeeldning till att köpa ånga externt som tillverkas med hjälp av förnybar energi. Förändringen bidrog till att koldioxidutsläppen omgående minskade med 80 procent. Nästa steg togs 2015, när Pfizer började köpa in endast grön elektricitet till bioteknikanläggningen i Strängnäs. 2019 kom nästa växling när Pfizer valde att värma upp anläggningen med fjärrvärme, i stället för ånga, vilket minskade koldioxidförbrukningen med 20 procent.
– För att reducera koldioxidavtrycket ytterligare ska vi nu fortsätta vårt arbete med att förbruka mindre energi genom kontinuerliga förbättringar, säger han. En källa till förbättring är de årliga återinvesteringarna i anläggningen, på mellan 100 och 150 miljoner kronor, som till stor del går ut på att ersätta utrustning som har nått sin fulla livslängd.
– När vi köper in ny utrustning tittar vi alltid på energiförbrukningen. Vi vet till exempel att våra ventilationsanläggningar är en stor energiförbrukare och ser potential i att kontinuerligt ersätta gamla aggregat med nya mer energieffektiva. Samma sak gäller för kylmaskiner, som också drar mycket energi. Två av dessa ska vi ersätta mot slutet av 2023. Vi arbetar också kontinuerligt med att ersätta våra gamla traditionella lysrör med LED-belysning, säger han.
Under våren planeras en genomlysning av den totala energiförbrukningen, tillsammans med experter med nischkunskap inom Pfizer globalt, för att konstatera inom vilka processer det går att spara ytterligare energi.
Jakob Holmlund tycker att det är roligt att vara en del av ett företag med så ambitiösa hållbarhetmål.
– I takt med att samhället i stort har blivit mer medvetet om miljöfrågor, avspeglar det Pfizers sätt att arbeta och styra. Jag märker hur viktigt det är för att attrahera yngre kompetens, och det märks också att våra medarbetare känner stolthet över att arbeta på ett företag som värderar hållbarhet så högt, avslutar han.
Koldioxid:
Koldioxidneutral 2030 genom att minska koldioxidutsläppen från den egna verksamheten och indirekta utsläpp från inköpt elektricitet, ånga, värme och kyla med 46 procent jämfört med utgångsläget 2019. De återstående utsläppen ska kompenseras med verifierbara koldioxidkrediter.
Netto noll 2040, enligt Science Based Target Initiative. Pfizer ska minska växthusgasutsläpp med 95 procent och utsläpp i värdekedjan med 90 procent till 2040, från 2019 års nivåer. Reduceringen ska göras genom att påskynda övergången från fossila bränslen och engagera leverantörer att vidta motsvarande åtgärder.
Vatten:
2030: Minus 5 procent vattenförbrukning, jämfört med 2019 (103 828 m³)
Avfall:
2025: Minus 10 procent jämfört med 2019
2025: Inget avfall från deponi, det vill säga soptipp. Målet infördes 2021, och uppnåddes av bioteknikanläggningen i Strängnäs samma år.
Våra senaste artiklar