2023-09-13
Fem frågor till Mattias Linde, överläkare och medicinskt ansvarig vid Regional Migränmottagning Sahlgrenska.
Under sommaren 2023 startade migränmottagningen vid Neurologimottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset sin verksamhet. Det är en temabaserad digifysisk mottagning som riktar sig till personer med svårbehandlad migrän i Västra Götalandregionen.
Mattias Linde som är teamledare och medicinskt ansvarig berättar att ambitionen är att erbjuda Sveriges bästa migränvård. Vid mottagningen har patienter tillgång till ett multiprofessionellt team för bedömning, behandling och uppföljning där digitala lösningar som Migränappen utgör grunden.
Vi har fått ett politiskt uppdrag och tillhörande finansiering att bygga upp en helt ny vårdstruktur för personer med migrän. Det innebär en genomgripande förändring på alla nivåer i sjukvården men även stöd och riktlinjer till de som kanske inte behöver bli patienter och kan klara sig med egenvård.
På grund av den mycket höga förekomsten av migrän är det viktigt att skapa nivåer i omhändertagandet för att koncentrera resurserna till de mest behövande. Diagnoser behöver kunna ställas utan läkares hjälp, och 40 procent bedöms klara av sjukdomen på egen hand utan läkemedelsbehandling eller med receptfria läkemedel. Här finns Migränappen som är gratis att ladda ned och använda som stöd.
För de patienter som behöver sjukvård beräknar vi att 90 procent ska kunna tas omhand av primärvården. För att klara av det har vi tagit fram nya, kortfattade medicinska riktlinjer och arbetar med kunskapshöjande aktiviteter genom kurser, korta videofilmer och, inom kort, en telefonhotline till en "superspecialist" på universitetsjukhuset.
Endast den tiondel som inte får hjälp inom primärvården ska remitteras vidare till specialistvården.
För patienter med den svåraste formen av migrän blir den sista instansen en remiss till den nystartade högspecialiserade enheten – Regional Migränmottagning Sahlgrenska.
Vi har ett komplett team av professioner. Förutom huvudvärksspecialiserade neurologer och sköterskor, har vi arbetsterapeut, fysioterapeuter, kurator, och psykolog i teamet. Mycket stor vikt läggs på annat än läkemedelsbehandling.
Det faktum att vi är digifysiska. Filosofin är ”digitalt i första hand; fysiskt om nödvändigt". Vi tar tillvara de möjligheter som digitaliseringen erbjuder, i form av både högre vårdkvalitet och bättre utnyttjande av resurser.
Flera av oss är forskningsaktiva med ett brett internationellt samarbete. Det betyder att vissa patienter kommer att tillfrågas om deltagande i olika studier av bl.a. nya behandlingar.
Vi har många utbildningsprojekt, som t ex att varje ST-läkare i neurologi i regionen ska ha arbetat hos oss en period innan de blir godkända som färdiga specialister. På några års sikt kommer deras kunskap att spridas till de mindre sjukhusen och privata vårdenheter i regionen. Här arbetar vi även mycket i samarbete med patientföreningen Huvudvärksförbundet.
Hjärtat i Migränappen är att hjälpa patienter att kartlägga och lära sig mer om sin huvudvärk genom att besvarar tre frågor varje gång de har huvudvärk: Hur ont gjorde det på en skala, vilka mediciner användes, och hur stor var hindrandegraden. Efter ett tag går det att få fram fina översikter som vi kallar “huvudvärkskalendern”. Det är också möjligt att fylla i ytterligare information som utlösande faktorer samt detaljerade symptom, smärtans lokalisation etc. Appen består av informationtexter men kommer snart även att ha korta videos.
Under det långvariga arbetet med appen så har ett stort antal personer med migrän varit involverade i testningarna. Deras återkoppling har lett till kontinuerliga förändringar och förbättringar. Vi får dagligen mycket glädjande kommentarer från användare.
Det finns personer med digitalt utanförskap av olika skäl och även personer som inte behärskar det svenska språket. Dom kommer att vara välkomna till mottagningen på Sahlgrenska.
Ja, det är tanken. I våra grannländer har geografin gjort att de koncentrerar sin vård till ett eller två nationella centrum. Men vi anser att var och en av de sex sjukvårdsregionerna behöver inrätta en regional migränmottagning. De är välkomna till oss för "industrispionage", så att de slipper uppfinna hjulet på egen hand. Detta har ju ändå tagit oss många år av planering och fotarbete.
Migrän är en neurologisk, till stor del ärftlig sjukdom som slår hårt mot den som drabbas och påverkar även många runt omkring. Läs mer på Pfizers nya webbsida om migrän.
migränmönstret.se
Våra senaste artiklar